U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće 12. siječnja 2017. godine održano je putopisno predavanje Valpovčanina Predraga Matijanića pod nazivom “Nordlandia”.

Radi se o nadasve pustolovnoj priči pod nazivom „Putopis biciklom po sjevernoj obali Europe – Nordlandia“. Autor je pričao kako je putovati biciklom po sjevernoj obali Europe, odnosno mjestima sjeverne Francuske, Belgije i Nizozemske. Autor je posjetio London gdje se također voze bicikli, čak i u tri trake, ali dosta užurbano. Posjetio je također i mnoga mjestašca diljem sjeverne Europe koja su ga impresionirala svojim stavovima prema biciklistima. Naime, biciklizam je iznimno razvijen u Belgiji i Nizozemskoj te mnogi stanovnici idu isključivo biciklima na posao, koristeći tako jeftina i ekološka transportna sredstva, ali istovremeno vodeći brigu o zdravu i rekreativnom načinu života.

Biciklanjem, kako kaže Predrag Matijanić, se razvijaju prijateljstva i dobro raspoloženje, a tako je i njemu bilo na putovanju kroz „raj za bicikliste“. Putopis Nordlandia ima za glavnu temu sigurnost prometa za bicikliste u Hrvatskoj prema modelu iz zemalja gdje je kultura bicikliranja na višoj razini negoli u Hrvatskoj. Ovim putopisom autor želi podići ukupnu svijest o bicikliranju u Hrvatskoj te ga obnoviti u svojoj rudimentarnoj, elementarnoj formi i izboriti se za prava i obveze biciklista, prema iskustvima zemalja gdje se bicikl vozi kad god se može.

Predrag Matijanić zahvalio se i sponzorima koji su mu pomogli ostvariti ovo putovanje, a među njima je, uz Grad Valpovo, Hrvatsku turističku zajednicu, Loknar Belišće te druge, i Grad Belišće gdje je održano predavanje.

Pratite nas na FB: