Nastanak knjižnice

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Nije poznat točan podatak o osnivanju Knjižnice i čitaonice u Belišću. Pretpostavlja se da je počela raditi prije I. svjetskog rata.

Za potrebe okupljanja radništva 1892. godine sazidan je Radnički dom koji je morao imati i neke oblike društvenog i kulturnog rada, tako da se vjeruje da je imao i knjižnicu. Ipak, podaci o Radničkom domu postoje tek za razdoblje između dva svjetska rata (Radnički dom srušen je 1966. godine). U Belišću je sagrađen i Činovnički dom (poslije I. svjetskog rata) i imao je kino, knjižnicu i kasino, zbog okupljanja činovništva. Obje ustanove imale su svoje knjižnice, a izdvajanje radnika i činovništva događalo se i u drugim područjima.

O djelatnosti Radničke knjižnice pismeni podatak nalazimo tek 1937. godine u radničkom glasniku. Postoji podatak da je Činovnička knjižnica imala preko 10 000 svezaka knjiga na različitim jezicima, a zanimljivost je da je jedan od knjižničara (od 1939. do 1941.) bio i poznati Belišćanin Tibor Karpati, inače doktor ekonomskih znanosti (proglašen i kao počasni građanin grada Belišća 2001. godine).

Činovnički dom postaje zajedničko mjesto okupljanja radništva i činovništva završetkom Drugog svjetskog rata. Poslije drugog svjetskog rata obje knjižnice su spojene u jednu i njen tadašnji naziv je Radničko-namještenička knjižnica sindikata Belišće.

Knjižnica je sve do 1989. godine bila smještena u samo dvije prostorije, a te godine dobila je još dvije prostorije, bivše prostorije Sindikata Kombinata Belišće. Sveukupno je to bilo 148 kvadratnih metara prostora.

Tijekom godina, prostor postaje sve veći problem i bilo je inicijativa za premještanjem knjižnice u neki drugi, veći prostor, ali se to nije uspjelo realizirati.

U tadašnjem prostoru su i dvije čitaonice. U jednoj se čitao dnevni i tjedni tisak, a druga je bila studijska čitaonica koja je služila potrebama srednjoškolaca i studenata, koji su u toj prostoriji učili ili koristili literaturu koja se ne posuđuje izvan knjižnice. Kupovalo se oko tri tjedna i četiri-pet dnevnih listova.

Zgrada Činovničkog doma sačuvana je i do danas i godinama je bila mjesto u kojoj su bili smješteni Knjižnica i kino. Inače je ta zgrada Belišćanima poznata i kao Bijela kuća, a nalazi se na adresi Radnička 14, Belišće.