Gradska knjižnica i čitaonica Belišće zaključila je mjesec travanj zabavnom kreativnom radionicom za osnovnoškolce koja je održana u petak, 29. travnja 2022. godine.

Voditeljica radionice bila je Bojana Reçica, djelatnica Centra za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća, koja je osnovnoškolce naučila kako napraviti kaleidoskop.

To je pomalo zaboravljena igračka, a riječ je o zanimljivoj optičkoj napravi u obliku cijevi kroz koju se mogu gledati različiti vizualni oblici, tj. prelijepe slike.

Sudjelovalo je sedam učenika belišćanske osnovne škole i svatko je od njih uspio izraditi vlastiti kaleidoskop.

Za to im je bila potrebna dobra volja i puno truda čega im nimalo nije manjkalo. Osim toga, izrada kaleidoskopa zahtjeva i bogat, raznolik materijal.

Kao osnova za njihove inačice poslužile su im kutije od čipsa koje su pomoću blještavog raznobojnog fotokartona, prozirne folije i raznih plastičnih poklopaca pretvorili u kaleidoskope.

Kako bi kroz njih mogli gledati divne slike, umetnuli su u kutiju mnoštvo sjajnih perlica, šarenih zvjezdica, cvjetića i sličnih oblika koji rotacijom kaleidoskopa stvaraju fenomenalne vizualne prikaze.

Na kraju su ih još dodatno ukrasili svjetlucavim papirima, ukrasnim trakicama i samoljepljivim moosgummi ukrasima.

Sve to nikako ne bi mogli napraviti da se nisu koristili škarama, olovkama, ravnalima te običnim i vrućim ljepilom.

Bojana je zbog svega toga nagradila njihov veliki trud tako da im je zapravo donijela pune kutije čipsa koji su mali kreativci, prije početka kreativnog rada, istresli u vrećice kako bi ga mogli ponijeti kući ili u školu.

 

 

 

Pratite nas na FB: