Redovna skupština Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema održana je po prvi put u Belišću u prostoru Palače Gutmann i Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, u petak, 10. svibnja 2024. godine. Skupštinu je otvorila Tihonija Zovko, predsjednica Društva, dok je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika grada Belišća, pozdravila sve prisutne i poželjela im dobrodošlicu u Belišće.

Domaćin ove redovne skupštine bila je Gradska knjižnica i čitaonica Belišće koju je predstavila ravnateljica Vlasta Putar, a predavanje o gradu Belišću održala je ravnateljica Muzeja Belišće dr.sc. Nada Milas Bosanac istaknuvši sve važne povijesne i kulturne činjenice.

Tijekom radnog dijela Skupštine usvojeni su godišnji izvještaji te predstavljeni budući projekti i aktivnosti. U sklopu programa, održano je virtualno predavanje psihoterapeutkinje Maje Jakšić pod nazivom „Briga o sebi – kako nadvladati izgaranje u poslu“.

Po završetku radnog dijela Skupštine ravnateljica Knjižnice Belišće Vlasta Putar i knjižničarka Dijana Crljenić uručile su prigodne poklone Tihoniji Zovko, predsjednici Društva, i Dini Maganjiću, tajniku Društva.

Nakon održane Skupštine članovi Društva posjetili su prostore Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, Muzeja Belišće te razgledali cjelokupnu Palaču. Osim toga, u prekrasnoj šetnji gradom punim zelenila razgledali su i druge prostore Muzeja Belišće, Spomen-vlak te Crkvu sv. Josipa radnika u Belišću, gdje ih je jako toplo dočekao fra Mirko Mišković, župni i samostanski vikar.

U sklopu obilježavanja 140 godina grada Belišća organizirana je i ova Skupština te uz nju izložba Muzeja Belišće „Život uz tvornicu“ koja je prigodno postavljena unutar Paleja kako bi ju razgledali i gostujući knjižničari. 

Ovom prigodom svakako treba istaknuti kako je Skupština uspješno organizirana i održana zahvaljujući velikoj pomoći i podršci brojnih ustanova i pojedinaca.

Za financijski dio organizacije u najvećoj mjeri pobrinuo se grad Belišće, uz značajna financijska sredstva koja su osigurana iz fondova Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije.

Jednako tako, iznimno je važno zahvaliti se svim građanima Belišća i okolnih mjesta te lokalnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima i ugostiteljskom obrtu Caffe baru Kanu iz Belišća koji su svojim nesebičnim volonterskim trudom i radom uljepšali i pripomogli uspješno održavanje Skupštine.

Skupština je zaključena prigodnim domjenkom i zajedničkim druženjem u restoranu Park u Valpovu.

Pratite nas na FB: