U srijedu, 6. prosinca 2017. godine, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Belišće po drugi put posjetili su mađarski Hrvati, inače učenici viših razreda osnovne škole iz Salante. Oni uče hrvatski jezik u svojoj školi, a došli su u pratnji učiteljice Eve Bedić koja je i inicijator ove izvrsne suradnje između belišćanske knjižnice i salantske osnovne škole. Knjižničarke Jasna Andrišić i Dijana Milišić-Zečević srdačno su ih dočekale i ugostile, a na zabavno druženje s mađarskim učenicima pozvale su i učenice viših razreda Osnovne škole „Ivana Kukuljevića“ iz Belišća. Na početku ovoga susreta, knjižničarka Jasna Andrišić održala je zanimljivu božićnu kreativnu radionicu. Koristeći se salvetnom tehnikom, svi su učenici ukrasili po jedno plastično srce i tako napravili predivan ukras za božićna drvca, a od starih cd-ova izradili su blagdanske čestitke. Nakon radionice, knjižničarke su pripremile i maleno okrepljenje uz kolače i sokove. 

Za kraj posjeta, knjižničarke su svoje goste odvele u belišćansku osnovnu školu. Tamo ih je dočekala pedagoginja Dajana Vinković koja im je rekla poneku zanimljivost o školi te im pokazala sam prostor škole. Mađarski učenici imali su priliku vidjeti sportsku dvoranu i knjižnicu, posjetili su nakratko jedan prvi razred, a kako izgleda nastava u jednoj hrvatskoj osnovnoj škole te što uče učenici na satu hrvatskog jezika, rekla im je nastavnica Vesna Liker-Dojkić. I belišćanski učenici imali su priliku čuti kako zvuči recitacija jedne mađarske pjesme te naučiti i pokoju mađarsku riječ.

Suradnja između osnovne škole iz Salante i Gradske knjižnice i čitaonice Belišće suradnja je koja spaja dvije institucije, dva grada i dvije države te će se zasigurno nastaviti njegovati i u budućnosti.

Pratite nas na FB: