U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Belišće Vlasta Putar obišla je sve kućice-knjižnice u Belišću i prigradskim naseljima, koje su postavljene zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Belišća 2018. godine. Svrha obilaska kućica za knjige je provjera njihovog trenutnog stanja.

Pravila korištenja tih kućica-knjižnica napisana su na svakoj kućici, a to znači da se knjige smiju slobodno uzimati, no treba ih nakon čitanja vratiti ili zamijeniti nekom svojom knjigom. Nažalost, ravnateljica se uvjerila da korisnici kućica nisu dovoljno dobro shvatili pravila. Knjige se uzimaju, ali se ne nadomještaju drugima ili se stavljaju knjige, potpuno neprimjerene, zastarjele pa i uništene koje, kao takve, nikoga neće ponukati da ih se uzme.

Osim loših knjiga, ravnateljica je u kućicama zatekla i prljave stare krpe, prazne boce, pokidane reklamne letke i slično smeće. Isto tako, knjige su u gotovo svim kućicama porazbacane zbog čega se vrlo lako mogu uništiti. Iz Knjižnice zato mole sve korisnike kućica-knjižnica da lijepo postupaju s knjigama, da ih poslože ako su srušene i da zaista još jednom pročitaju pravila: uzmi, pročitaj, vrati ili zamijeni nekom svojom knjigom.

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće odgovorna je za sve kućice, no one su s razlogom postavljene na javnim površinama svakog naselja kako bi uistinu bile dostupne svim mještanima. Samim time odgovornost i briga o kućicama je i na mještanima jer je važno odgovorno ih koristiti. Ako se budu pravilno koristile, kućice za knjige imat će smisao zbog kojeg su postavljene.

Ima, naravno, i pozitivnih slučajeva kad se knjige zamjenjuju vlastitim knjigama koje su u dobrom stanju i koje sigurno nekoga mogu potaknuti na čitanje, što i je ideja cijelog projekta.

Ravnateljica je ovaj obilazak iskoristila i kako bi svaku kućicu nadopunila novim knjigama različite tematike. Stoga, stanovnici Belišća i prigradskih naselja požurite do kućica za knjige i možda si pronađete nešto za čitanje u ove vruće ljetne dane.

Pratite nas na FB: