​Obnovljeni Palej novi je dom Kuće znanja

 

Kraj ove godine za Gradsku će knjižnicu i čitaonicu u Belišću i njezine korisnike ostati zabilježen kao početak jednog novog razdoblja u kojem ova ustanova počinje djelovati u definitivno najreprezetativnijem gradskom prostoru – obnovljenoj Palači Gutmann. U novi dom Kuće znanja nakon više od tri desetljeća tako ponovo dolaze korisnici i mnogi građani diveći se pri tom monumentalnom prostoru gradske ljepotice koja je ponovo oživjela.

Nakon što je godinama djelovala u prizemlju zgrade Gradske uprave gdje je bila smještena u tri prostorije, u zgradi Paleja Knjižnica je ponovo dobila tri prostorije, ali kvadraturom daleko veće od prethodnog prostora i sada na gotovo 290 četvornih metara prizemlja, tako da je u njoj svoj dom našlo blizu 40.000 naslova. Iste naslove redovito posuđuje i čita oko 500 članova Knjižnice s obiteljskim članstvom pa se pretpostavlja da ovu uslugu koristi preko 2.000 građana s područja Grada Belišća, ali i šire.

Osim toga, valja podsjetiti i na podatak da je upravo Gradska knjižnica u čitaonica u Belišću jedna od najaktivnijih ustanova u gradu koja tijekom cijele godine organizira  i priprema niz zanimljivih događaja, susreta i izložbi, ali i književnih večeri, gostovanja, kreativnih radionica te predavanja sa zanimljivim sugovornicima i gostima iz različitih sfera života. Sada pak, smještena u novom prostoru, Knjižnica će dobiti još više mogućnosti za nove izazove i susrete.

No, iza ovih rezultata stoji i višemjesečni intenzivni rad djelatnika Knjižnice predvođenih ravnateljicom Vlastom Putar te brojnih građana i volontera koji su im pohrlili u pomoć i ubrzali proces preseljenja iz jednog prostora u drugi kao i revizije knjižne građe koja se istovremeno provodila.

Tijekom zadnjih par mjeseci mnogi građani aktivno su sudjelovali u radu i djelovanju svoje lokalne knjižnice – Gradske knjižnice i čitaonice Belišće. Naime, Knjižnica je 20. srpnja započela sa zakonski obvezujućom revizijom knjižničnog fonda i preseljenjem kompletne građe knjižnice na novu lokaciju u Palaču Gutmann, Trg Ante Starčevića 1 u Belišću, zahvaljujući Gradu Belišću i projektu koji je proveo „List do lista, industrijska baština Belišće“. Divan je to prostor koji datira iz 1905. godine, primjeren upravo za knjižnicu koja djeluje gotovo isto toliko dugo.

Tijekom svih mjeseci dok je Knjižnica radila skraćeno za svoje korisnike, mnogi su korisnici pomogli preseliti brojne naslove čitajući ih kod kuće, a veliki broj volontera upravo i fizički obraditi i preseliti knjige. Također je tu bilo i dvoje praktikanata sa studija informatologije koji su svoju praksu proveli upravo u poslovima revizije i selidbe knjižnične građe, a veliko hvala upućeno je i djelatnicima Kombel-a, Centra za kulturu Sigmund Romberg i Grada Belišća.

Misli na sebe – čitaj!

Upravo zbog preseljenja u nove prostore, u Belišću je Mjesec hrvatske knjige ove godine trajao u kraćem obimu nego inače, ali s brojnim posjetima starih i novih, potencijalnih članova Knjižnice. Povodom Europske godine mladih, 2022. godine, organiziran je književni susret namijenjen mlađoj čitateljskoj publici, a drugog studenog novi prostor belišćanske knjižnice posjetila je poznata osječka književnica Ivana Šojat te predstavila svoj roman Oblak čvoraka koji je osvojio nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman prošle godine.

Kroz Mjesec hrvatske knjige Muzej „Belišće“, Centar za kulturu Sigmund Romberg Belišće i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće osmislili su i organizirali izložbu čestitki, razglednica i pozivnica pod nazivom “Znaju li mladi kako se nekad pisalo?” koja je otvorena u belišćanskom muzeju 10. studenoga. Ova izložba zajednički je projekt triju gradskih institucija kako bi se posjetitelje podsjetili kako se nekad pisalo te koja je snaga pisane riječi.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige promiče se važnost knjige i kulture čitanja te važnost knjižnica kao mjesta javnog, slobodnog pristupa za sve građane, a ovogodišnji je posvećen upravo mladima. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Šesta obljetnica Čitateljskog kluba

U Knjižnici je tijekom Mjeseca hrvatske knjige održana obljetnica šeste godišnjice postojanja Belišćanskog čitateljskog kluba uz razgovor o pročitanim knjigama tijekom protekle godine te zapisivanje prijedloga za čitanje u narednoj godini. Belišćanski čitateljski klub (BČK) osnovan je na inicijativu Jasne Andrišić, tadašnje knjižničarke, a koja i danas neumorno čita i piše osvrte o pročitanim knjigama, a na sastanku je pročitan upravo njezin osvrt na knjigu Otok s morskim ženama. Tijekom tih šest godina kroz čitateljski klub prošlo je više od 20 ljudi, održano je 50-ak sastanaka te je predloženo i pročitano 79 naslova. Knjige koje su imale najvišu ocjenu, odnosno čistu peticu su: Gonič zmajeva, Najdraže moje, Hana, Prije kiše, Vilin konjic, Amerikana i Žena koja je slikala kanom, što su ujedno i preporuke za čitanje.

Najmlađi čitatelji

Možda najbitniji posjeti Knjižnici su upravo posjeti malenih, dječice iz vrtića te učenika, polaznika nižih razreda osnovne škole. Tako su belišćansku knjižnicu dosad posjetile gotovo sve skupine iz Vrtića Maslačak Belišće te velika većina razreda iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, skupa sa svojim odgojiteljima, učiteljicama i učiteljima te profesoricama. Posebno iznenađenje bio je posjet učenika osnovne škole s nastavom na jeziku i pismu mađarske nacionalne manjine, iz Područne škole Novi Bezdan (Osnovna škola Zmajevac, škola mađarske nacionalne manjine), koje je dovela njihova profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ivana Ivanišić. Nekima je ovo bio i prvi susret s knjižnicom jer u svojoj školi nemaju knjižnicu, a jedna se učenica prilikom posjeta i učlanila u Knjižnicu.

Sajam otpisanih i poklonjenih

Početkom prosinca započeo je već poznat i popularan, tradicionalni Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga koje svi zainteresirani građani i ljubitelji knjiga mogu kupiti po popularnoj cijeni od 10 kuna. U novom prostoru Knjižnice izložene su  police s knjigama za prodaju kojih nakon revizije i selidbe uistinu ima na odabir. Knjige se mogu kupiti do kraja prosinca, odnosno dok se ne prodaju svi primjerci.

U belišćanskoj knjižnici radi se punom parom, uvode se nove knjige, njih više stotina, pristižu novi i stari korisnici, planiraju se kreativne radionice i još poneki program za posjetitelje, poručuju iz belišćanske Knjižnice neizmjerno zahvaljujući svima koji su se uključili u rad svoje lokalne knjižnice te tako poboljšali njezinu vidljivost u zajednici grada Belišća.

Lidija Aničić i Vlasta Putar

                                                                              

Radno vrijeme u novim prostorima

ponedjeljak, srijeda, petak        od 8 do 15
utorak, četvrtak                         od 13 do 19
prva subota u mjesecu             od 9 do 12
Pauze radnim danima su  od 9,30 do 10 te od 16,30 do 17 sati.

 

Pratite nas na FB: