Gradska knjižnica i čitaonica Belišće proslavila je u utorak, 29. listopada 2019., treću godišnjicu postojanja Belišćanskog čitateljskog kluba. Prije tri godine, u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je odlučila osnovati svoj čitateljski klub. Povod osnivanja Kluba bila je ljubav prema čitanju koju su knjižničarke htjele podijeliti s drugim entuzijastičnim zaljubljenicima u pisanu riječ. Ta je odluka urodila plodom i već tri godine kontinuirano Belišćanski čitateljski klub svojim djelovanjem promovira čitanje kao jednu od najvažnijih životnih vještina.

Prvi sastanak Kluba održan je 21. listopada 2016. godine i otada je održano 27 sastanaka. Članovi Kluba sastaju se jednom mjesečno kako bi porazgovarali o knjigama koje su bile zadatak za čitanje. Taj razgovor uvijek poprimi i puno šire razmjere pa je na svakom sastanku zagarantirano ugodno druženje. Dobre atmosfere nije nedostajalo ni ovoga puta kada se slavio rođendan i za to su se pobrinule same članice koje su pripremile razne slastice, kolače i peciva. Knjižničarka Jasna Andrišić potrudila se izdvojiti neke statističke podatke o dosadašnjem postojanju Kluba. Tako je istaknula da je u ove tri godine predloženo čak 45 naslova za čitanje, a prvi koji se čitao bio je Kruh i mast poznatog hrvatskog autora Pavla Pavličića. Od svih tih naslova čistu peticu dobile su knjige Gonič zmajeva i Najdraže moje. Najlošije ocijenjene bile su dvije knjige iz popularne psihologije U rukavicama mi je ionako prevruće i J..e li vas ego? te roman Gorana Tribusona Ne dao Bog većeg zla. U pribavljanju primjeraka svakog zadanog naslova Knjižnici uvijek pomažu Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ponekad veliku pomoć pruže i Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca i Gradska knjižnica Beli Manastir. Od samog osnivanja pa sve do danas, dvadesetak ljudi iskazalo je svoje povjerenje Belišćanskom čitateljskom klubu. Neki od njih više nisu aktualni članovi, dok su neki vjerni članovi od početka pa se Knjižnica može pohvaliti s desetak stalnih članova svoga čitateljskog kluba.

Uz proslavu rođendana, razgovaralo se o i pročitanim knjigama. Jedna od knjiga koja je bila zadatak za čitanje je najnovija knjiga Zlatka Krilića Portret Che Guevare: priče i pričopisi o Kubi, Havana, 2015. Sve o toj knjizi reći će sam autor na književnom susretu koji će se održati u Knjižnici u utorak, 5. studenoga 2019., stoga se ovom prilikom pozivaju svi zainteresirani da dođu poslušati njegove zanimljive impresije o Kubi.

Obilježavanje treće godišnjice Belišćanskog čitateljskog kluba motivacija je svim članovima da i dalje ustrajno čitaju i na taj način se pobrinu da ovakvih godišnjica bude što više u nadi da će im se pridružiti i novi članovi.

Pratite nas na FB: